Kaikkea muuta...
Kaikkea muuta kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää.
- Minna Canth-
Näin Minna Canthin päivänä on hyvä tarkastella yhtä hänen kuuluisimmista lausahduksistaan parisuhteen näkökulmasta. "Kaikkea muuta kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää" korostaa ennen kaikkea elämän täysillä elämisen tärkeyttä ja sitä, mitä itse korostan elämässä - älä koskaan tyydy.
Parisuhteen kannalta tuota lausahdusta voisi tarkastella sen kautta, että suhteen tulisi olla elävä, dynaaminen ja täynnä yhteisiä kokemuksia ja tunteita. On tärkeää, että parisuhteessa molemmat osapuolet panostavat siihen, että suhde pysyy mielenkiintoisena ja merkityksellisenä. Se tarkoittaa avoimen ja rehellisen kommunikaation ylläpitämistä sekä toistensa tukemista ja inspiroimista, ja vaikkapa myös esimerkiksi uusien asioiden kokeilemista yhdessä.
Ei kuitenkaan unohdeta tavallisen arjen merkitystä. Tavallinen arki ja tutut rutiinit ovat suurimmalle osalle meistä todella tärkeitä, ja parisuhteessa niiden sietäminen ensiarvoisen tärkeää parisuhteen hyvinvoinnin kannalta. Tavallinen arki tarjoaa vakautta ja turvallisuutta, jotka ovat perustavanlaatuisia elementtejä terveelle parisuhteelle. Rutiinit ja arkiset yhteiset hetket luovan pohjan hengähtää, rauhoittua ja nauttia pienistä asioista yhdessä, mikä vahvistaa yhteyttä ja luottamusta.
Vaikka dynaamisuus ja vaihtelevuus tuovat elämään jännitystä, on tärkeää, että parisuhteessa on myös tilaa rauhalliselle ja ennustettavalle arjelle. Tämä tasapainoisuus auttaa parisuhteen molempia osapuolia tuntemaan olonsa turvalliseksi ja hyväksytyksi, mikä puolestaan mahdollistaa suhteen kasvun ja syvenemisen.
Vaihtelevuus ja dynaamisuus eivät kuitenkaan aina ole parisuhteessa positiivisia asioita silloin kuin ne linkittyvät henkiseen väkivaltaan ja turvattomuuteen. Henkisesti väkivaltaisessa suhteessa eläminen yleensä on hyvin kuluttavaa ja vahingollista. Pitkäaikainen epävarmuus ja yllättävät tilanteet, jotka ovat tyypillisiä henkiselle väkivallalle, voivat johtaa traumaperäiseen stressihäiriöön (PTSD) tai kompleksiseen traumaperäiseen stressihäiriöön (C-PTSD). Nämä häiriöt voivat aiheuttaa yli- ja alivirttyneisyystiloja, jotka vaikuttavat merkittävästi uhrin hyvinvointiin. Ilman asianmukaista ammattiapua ja riittävää toipumisaikaa oireet voivat jatkua pitkään parisuhteen päättymisen jälkeenkin. Tämäntyyppinen "dynaamisuus" ei siis ole toivottavaa, koska se ei edistä hyvinvointia tai onnellisuutta.

On tärkeää tunnistaa ja ymmärtää, että terveessä parisuhteessa dynaamisuus ja vaihtelevuus tulevat positiivisista kokemuksista, kuten yhteisistä seikkailuista, kasvusta ja oppimisesta yhdessä - ja siitä arkisestakin yhdessäolosta. Turvallisuus, luottamus ja kunnioitus ovat keskeisiä elementtejä, jotka mahdollistavat terveellisen ja elävän suhteen.